Nieuws

Ook op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Scrol snel verder!

Open les Highland Dancing

Auteur: Corine Jager, Stadskanaal

 

Veel zullen er nog nooit van gehoord hebben. Toch zult u wel eens mensen hebben zien springen in Schotse kleding op de klanken van een doedelzak; al was het maar doordat er een paar jaar een reclame op televisie te zien was waarin Highland-dansers voorkwamen. Highland dancing is een sport en een kunst in één.

 

 

Ook nu in de zomervakantie zijn wij bezig met Highland Dancing. De lessen van volgend jaar worden voorbereid en de nieuwe leden worden gezocht. Ik zelf ben al begonnen toen ik ongeveer 4 was en toen ik 5 was danste ik mijn eerste wedstrijd. Ik train nu ongeveer 3 jaar mee met HighlandDancing.nl. Ik ben inmiddels bijna 14 jaar en leer nog altijd bij. We trainen elke dinsdag avond in de Ludinge Zuidlaren.

 

Als je van de Schotse cultuur of muziek van de doedelzak houdt, kom dan op 12 september meedoen en kijk of deze sport iets voor jou is!!! Er is dan namelijk een gratis open les, om mee te doen is er geen ervaring nodig. Het is handig om sport/bewegelijke kleding aan te trekken. Ook soepele schoenen is wel prettig (bijvoorbeeld turnslofjes). De open les vind plaats in de Ludinge Zuidlaren op 12 september. We beginnen om 19:30 we hopen jullie dan natuurlijk te zien.

 

We willen jullie graag nog meer uitleg geven over deze leuke sport. Maar nog veel leuker, is het om het te zien.

 

Voor meer informatie kun je kijken op onze site www.highlanddancing.nl of via de email ons vragen stellen: highlanddancing.nl@gmail.com

 


Zomerpicknick als afsluiting van het seizoen

Zoals elk dansseizoen, werd ook dansseizoen 2022-2023 feestelijk afgesloten.

Dit jaar werd er voor gekozen om te gaan picknicken bij het Lorken Speelbos in Drouwen. Iedereen had wat lekkers meegenomen om met elkaar te delen. De kinderen deden spelletjes in het bos of gingen spelen in de speeltuin. En wie dat wou kon ook het Boomkroonpad bewandelen. 

 

Jammer genoeg moesten we ook afscheid nemen van Christy en Jasmijn, die meer tijd gaan besteden aan hun andere hobby: de scouting. We zijn Christy erg dankbaar voor al haar bestuurlijke taken die ze heeft uitgevoerd voor HighlandDancing.nl. En we zullen elkaar nog vast heel vaak tegenkomen op alle festivals.

 

Ondanks dat, kijken we terug op een geslaagde dag!


Bruiloft Isabelle en Fabian

Op 21 juni 2023, de zomerzonnewende, trad onze danseres Isabelle met haar grote liefde Fabian in de echt.
Uiteraard waren wij daar als dansgroep bij aanwezig.

Fabian was getogen in een echte Schotse kilt. En Isabelle (7 maanden zwanger) getogen in een zelfgemaakte blauwe trouwjurk. Ook Isabelle haar kinderen droegen een kilt en een jurk in dezelfde stof als de trouwjurk van Isabelle.

Onder begeleiding van de Schotse doedelzakklanken van Robert van Straten werd ze door haar vader naar het altaar begeleid. 

Na een traditioneel handfasting ritueel en het uitwisselen van de ringen was het dan zover: er kon gefeliciteerd worden, de taart werd aangesneden en cadeaus konden worden opengemaakt.
De dansgroep zou de dansgroep niet zijn, als ze geen erehaag zouden vormen met de zwaarden, waar het bruidspaar onderdoor kon lopen.

Later werd het bruidspaar ook nog getrakteerd op een dans, waarbij Hinke en Corine verkleed waren als Isabelle en Fabian. Dit was heel erg leuk gedaan! Voor meer foto's kijk hier.


Zomerfolk 2023

Zomerfolk 2023 gaat waarschijnlijk de boeken in als één van de heetste. Maar ondanks dat was HighlandDancing.nl tóch weer aanwezig om workshops te geven.

Onder de bezielende begeleiding van Christy, Mathilde en Tessa werden er weer diverse workshops gegeven, verdeeld over de beide dagen. Wietse en Jasmijn waren als beginners ook van de partij om de dansen voor te doen. Wietse was vorig jaar ook op Zomerfolk en vond de workshops zo leuk, dat hij besloot om zich aan te melden bij de dansgroep. En een jaar later staat hij al op het podium!

Heb jij ook zo genoten van de workshops, of heb je gekeken en durfde je niet mee te doen? Op 12 september hebben we weer en open les in de Ludinge in Zuidlaren van 19.30 uur.

 

Meld je hier even aan als je mee wilt doen!


Highlanddancing.nl wederom op Zomerfolk

Op 11 en 12 juni is er weer Rapalje Zomerfolk in het Stadspark in Groningen! Ook wij zijn uiteraard weer van de partij om workshops te geven, afgewisseld door optredens!

Zo ziet ons programma er uit:

zaterdag:
13.00 uur: workshop fling
16.00 uur: workshop zwaarddans
19.00 uur: workshop fling

Zondag:
13.00 uur: workshop fling
16.00 uur: workshop zwaarddans.

 

Zien we je daar?


Fotoshoot in Rolde

Heb je ze al gezien? Onze mooie nieuwe foto's gemaakt door https://fotomartini.nl/ ?

We wilden graag uitstralen dat wij een Nederlandse dansgroep zijn en zodoende kwamen wij uit in Rolde, wat van oorsprong de hoofdplaats van het Landschap Drenthe was. De ideale plek dus voor een dansgroep die ook traint in het mooie Drenthe.

De foto's zijn o.a. gemaakt bij de Jacobuskerk. De huidige kerk werd gebouwd in de 15e eeuw en is echt een blikvanger in de omgeving. De kerktoren diende dan ook als baken voor reizigers van en naar Groningen.

Daarnaast zijn er foto's gemaakt bij hunebed D17 en D18 die naast het kerkhof van de Jacobuskerk liggen. Deze hunebedden zijn meer dan 5000 jaar oud.

 

Een prachtige plek dus om de Schotse en Nederlandse cultuur samen in beeld te vangen!
Meer foto's zien? Kijk hier!


5 Jaar Schots Dansen

9 Juni 2016 was het officieel: De Schotse dansgroep die al jaren in Zuidlaren trainde maakte een doorstart met een nieuwe naam: Highland Dancing.nl. De 3 leden die overgebleven waren wisten niet van opgeven en besloten de dansgroep weer vanaf nul op te bouwen. Een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuw bestuur. Als er nou nog minimaal 1 lid bij kwam, dan konden ze samen de zaalhuur ophoesten en als dansgroep blijven bestaan.

Dat lukte, en hoe! De afgelopen 5 jaar groeide het aantal dansers, in wisselende samenstelling, enorm. En ieder jaar is er nieuwe belangstelling. Niet alleen vanuit de 3 noordelijke provincies, maar ook vanuit het buitenland. Highland Dancing is naast de landen van het Verenigd Koninkrijk ook erg populair in landen als Canada en Nieuw-Zeeland. Daardoor sluiten er geregeld expats aan, die al in hun eigen land ervaring hebben opgedaan met de energieke danssport. Na een bepaalde tijd moet er dan jammer genoeg weer afscheid genomen worden van elkaar. 

Dat zo’n afscheid niet definitief hoeft te zijn bleek het afgelopen jaar. ‘Dankzij’ corona werden de danslessen online gegeven, waarbij de expats vanuit hun nieuwe woonplek alsnog mee konden dansen. En er werden zelfs online workshops gevolgd, die gegeven werden door de 7-voudige wereldkampioene Highland Dancing Marielle Lespérence vanuit Canada. 

Het was voor velen wel een beetje improviseren, om in de woonkamer een dansplek te creëren. Maar zo kon er in coronatijd toch nog gedanst worden. Hier en daar moest er wel wat uitleg gegeven worden aan de buren, waarom er elke dinsdagavond toch zo gestampt werd. Want wie de dansvorm wel eens gezien heeft, bijvoorbeeld bij de Schotse Highland Games of tijdens de Royal Edinburgh Tattoo, weet hoeveel er op en neer gesprongen wordt.

Daarnaast heeft zich ook een harde kern van dansers gevormd, waar elk jaar nieuwe beginners bij aansluiten. Aan het begin is het vooral werken aan de conditie en zorgen dat je de basisbewegingen in de benen krijgt. Na een jaar kun je dan 4 basisdansen en is er de mogelijkheid om mee te doen aan een optreden, bijvoorbeeld tijdens de workshops die elk jaar gehouden worden tijden het Rapalje Zomerfolkfestival in Groningen. 

Sinds een paar weken wordt er weer elke dinsdagavond in de buitenlucht getraind in de pannakooi achter de Quintusschool in Glimmen. Regelmatig wordt de dansgroep hierbij met livemuziek begeleid door doedelzakspeler Robert van Straten. Zo raken beiden goed op elkaar ingespeeld, want ook het spelen voor dansers is een vak apart. 

Voor de dansgroep is het ook een goede gelegenheid om de toeschouwers, aangetrokken door de klanken van de doedelzak, goed te laten zien wat Highland Dancing nou eigenlijk inhoudt. Doordat er momenteel geen festivals zijn om workshops te verzorgen, of andere gelegenheden om op te treden, is het lastig om als dansgroep naar buiten te treden en nieuwe leden te werven. Daarom kijkt de dansgroep ook naar andere locaties in het noorden, zodat er op wisselende locaties getraind kan worden. Geïnteresseerd geraakt? Kijk dan voor meer informatie op hun website www.highlanddancing.nl voor meer informatie. En misschien bent u wel aanwezig bij het volgende jubileum!


Start seizoen 2020/2021

Ook voor Highlanddancing.nl was 2019/2020 een raar seizoen. Door de Corona crisis/Covid-19 konden wij niet meer trainen in de Ludinge in Zuidlaren en ook alle shows van Music Show Scotland werden afgelast. Gelukkig konden we aan het einde van het seizoen toch nog buiten trainen. De laatste weken zochten we elke week een nieuwe locatie op in de buitenlucht. Dit was eigenlijk best prettig, gezien de weeromstandigheden

Echter, komend seizoen gaan we toch weer 'gewoon' binnen trainen, in de Ludinge (we volgen hierbij uiteraard de ontwikkelingen rond COVID 19). Uiteraard bent u van harte welkom om te kijken of deze intensieve sport ook iets voor u is!

U bent welkom op 25 augustus 2020 om 19.30 uur in de Ludinge in Zuidlaren. Opgeven kan via: highlanddancing.nl@gmail.com of via het contactformulier op de website. 


Open les en start nieuwe cursusjaar

Open les en start nieuw cursus jaar

Kom op 3 september 19:30 naar de Ludinge in Zuidlaren voor de open les die als start van het nieuwe seizoen van Highland Dancing.nl wordt gegeven. Er is een bushalte met een bus vanuit Groningen in de buurt. Het is handig om sportkleding en sokken of (softe) turnschoentjes mee te nemen.

Graag aanmelden via het contact formulier hier op de site.


Barbecue afsluiting 2018-2019

Het cursusjaar sluiten we altijd af met een barbecue, waarbij ook de partners, ouders en kinderen welkom zijn. Naast dat er altijd meer dan genoeg te eten is, wordt er ook vaak spontaan muziek gemaakt, gedanst en andere gekkigheid uitgehaald. Ik denk dat deze foto's en filmpjes wel voor zichzelf spreken


Nieuwe vesten!

Elk jaar verzinnen we weer iets leuks nieuwe voor op het Rapalje Zomerfolkfestival. Dit jaar hebben we nieuwe vesten laten drukken, voor als het wat kouder is. En heel handig: mocht je ons willen aanspreken, onze naam staat op de voorkant gedrukt!


Rapalje Zomerfolk 2019

 

Nieuwsgierig naar de foto's van 2019?

Kijk hier om je zelf terug te zien!


Highland dancing.nl start nieuw seizoen

Wie deze zomer in Schotland op vakantie is geweest heeft ze vast gezien; gekleed in een Schotse kilt, het haar strak opgestoken in een hoge knot en begeleid door de klanken van de doedelzak: De Schotse Highland dancers.

Inmiddels wordt er over de hele wereld aan highland dancing gedaan. Ook in Noord-Nederland is een Schotse dansgroep flink actief met workshops in de regio en optredens in binnen- en buitenland. Hoogtepunten van het afgelopen jaar waren de shows met Music Show Scotland in Rotterdam Ahoy en de speciale kerstshow in het GelreDome in Arnhem.

 

Highland dancing is een cross-over tussen dans, sport, traditie, competitie en show. Springen, benen uitdraaien en voeten strekken is karakteristiek voor de dans. Het is dan ook zeker een sport te noemen die wekelijkse training vraagt; er wordt gewerkt aan een goede conditie en stevige beenspieren. Doordat er veel herhaling in de dans zit hebben beginners de eerste dans vaak snel onder de knie.

 

Sinds twee jaar start Highland Dancing.nl in september met een nieuwe beginners groep in MFC De Ludinge in Zuidlaren. Vanwege het internationale karakter van de groep worden de lessen zowel in het Engels als het Nederlands aangeboden.

Op dinsdag 4 september is er van 19.30-21.00 uur een gratis proefles highland dancing met live muziek en optredens van Highland Dancing.nl aan de Ludinge 4 te Zuidlaren.

 

Voor aanmelding klik hier.Rapalje zomerfolkfestival 2018

Ook dit jaar mochten we weer workshops geven op het Rapalje zomerfolkfestival in Groningen. 

Voor de foto's klik hier.Wie gaat er mee naar Engeland varen?

Op zondag 15 april organiseerde de Schotse dansgroep ‘Highland Dancing NL’ een dansochtend voor de allerjongsten. Om 10 uur gingen de peuters op een muzikaal avontuur samen met de Schotse dans-pop Kayleigh. Zo moesten ze in de ‘boot’ varen naar Engeland en kwamen ze onderweg naar Schotland langs de boerderij van oom MacDonald.
Een uur later waren de basisschoolleerlingen aan de beurt om de beginselen te leren van de Highland Fling en de Zwaarddans. In september zal er weer een open les zijn voor volwassenen.
Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Laat dan hier een berichtje achter.

Voor meer foto's en filmpjes kijk hier.


Dansdag 15 april 2018

Op zondag 15 april 2018 organiseert Highland Dancing.nl een dansdag voor de allerjongsten.

Om 10.00 uur starten we met Keltisch Peuterdansen voor de kinderen van 2 tot en met 4 jaar. De ouders mogen er bij blijven als ze dat willen.

Om 11.00 uur zijn de kinderen vanaf 5 jaar welkom om een les Highland Dancing te volgen. We gaan dan bezig met de beginselen van de zwaarddans en de fling.

Graag opgeven via highlanddancing.nl@gmail.com.Open les 12 september 2017

In Noord-Nederland is al jaren een actieve groep Highland dansers. In 2016 zijn zij verder gegaan onder de naam Highlanddancing.nl en was er weer de mogelijkheid om te starten met het leren van deze intensieve dansvorm. Inmiddels is de groep weer groeiend in ledenaantal, maar nieuwe leden zijn nog steeds erg welkom! Op dinsdag 12 september zal er daarom een open les gehouden worden in de Ludinge in Zuidlaren.

 

De dansvorm is ontstaan in Schotland maar wordt tegenwoordig overal ter wereld gedanst. Oorspronkelijk waren het dansen die door de Schotse clans werden gedanst bij, bijvoorbeeld, een overwinning en was het puur aan de mannen voorbehouden. Inmiddels is het een gemengde sport, maar de dansen zijn wel grotendeels solo.

 

Highland Dancing is een echte combinatie tussen sport en dans. Er wordt gewerkt aan een goede conditie en stevige beenspieren. Je uithoudingsvermogen wordt behoorlijk op de proef gesteld. De passen zijn vanuit Schotland exact omschreven waardoor er ook competities in kunnen plaats vinden.

 

De Schotse dansers kunnen terugkijken op een mooi seizoen, met leuke optredens en workshops op locatie, zoals bij het Rapalje Zomerfolkfestival dit jaar. Ook in het nieuwe seizoen kunnen ze uitkijken naar een aantal leuke optredens. Zo zullen een aantal dansers meedoen met de Music Show Scotland in binnen en buitenland.

 

Highlanddancing.nl richt zich op de noordelijke provincies en is daar de enige Highland dancing groep. De lessen en trainingen worden gegeven in M.F.C De Ludinge, Ludinge 4 te Zuidlaren (goed bereikbaar vanuit Groningen C.S). De open les op 12 september begint om 19.00 uur. Opgeven kan hier.

 

 Zomerfolk groot succes

26 juni 2017

Dit jaar stonden wij voor het eerst op het Rapalje Zomerfolkfestival om workshops te geven. Op zaterdag gaven we twee workshops en op zondag drie. Het weer was overwegend goed, dus we hoefden maar één keer in de tent zelf te dansen, omdat het podium te nat was. Voor de rest hebben we lekker buiten gedanst.

De deelnemers kwam in grote getale op onze workshops af. Super dat jullie allemaal zo enthousiast waren! Dat gaf ons echt energie om zelfs de laatste workshop (met een hoop spierpijn) nog vol te houden.

Op 12 september zijn jullie allemaal van harte welkom op onze open les in de Ludinge in Zuidlaren!Tijden workshops zomerfolk

19 juni 2017 

De tijden van onze Schotse dansworkshops op @zomerfolk zijn bekend!

Zaterdag om 15.15 en 18.15 uur
Zondag om 13.45, 16.00 en 18.15 uur

Plaats: de workshopstent

Zien we je dan??
-------------------------------------------------------------------------------
The times of our Scottish danceworkshops are known!

Saturday at 15.15 en 18.15 h.
Sunday at 13.45, 16.00 en 18.15 uur.

Place: the workshoptent

Do we see you there??Open les Highland Dancing

18 juni 2017

12 September hebben we weer een open les Highland Dancing in de Ludinge in Zuidlaren. Vanaf 19.00 uur ben je van harte welkom om te komen kijken en meedoen!

Opgeven is niet verplicht maar mag via highlanddancing.nl@gmail.com


Schots dansen/werelddansen

18 juni 2017

Gisteravond gaf Highland Dancing NL een leuke workshop aan de dansers van Werelddansvereniging Teu op hun eindbal in Groningen.

Na een korte uitleg en demonstratie van de 'Highland Fling', mochten de mensen op de dansvloer komen om zelf te ervaren hoe intensief Schots Dansen is. 

Iedere nieuwe pas werd afgewisseld met een demonstratie van andere schotse dansen en aan het eind van de workshop kon men drie passen van de Fling. 

Daarna was het de beurt aan de Schotse dansers om mee te doen met de werelddansen van Teu.

Een leerzame avond voor beide dansverenigingen!


Rapalje zomerfolk

17-6-2017

 

Dit jaar zal Highland Dancing NL het hele weekend workshops geven tijdens het Zomerfolk festival van Rapalje op 24 en 25 juni in het stadspark in Groningen.

Tijdens dit festival treden diverse bekende bands op zoals de Tannahil Weavers, de Dublin Legends en natuurlijk Rapalje zelf.

Daarnaast zijn er leuke standjes en diverse andere workshops te volgen. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. 

Zien we je bij een van onze workshops?


22-8-2016

 

Vanavond was Julia Huisman te gast bij de lokale radio omroep Tynaarlo Lokaal. Het interview is hier terug te luisteren vanaf 0:28 uur.


Persbericht

In Noord-Nederland is al jaren een actieve groep Highland dansers. Vanaf september gaan zij verder onder de naam Highland Dancing.nl en is er weer mogelijkheid om te starten met het leren van deze intensieve dansvorm. Ook kan de dansgroep Ghillie Callum geboekt worden voor optredens.

 

Highland dancing is ontstaan in Schotland maar het is over de hele wereld verspreid. Oorspronkelijk waren het dansen die door de Schotse clans werden gedanst bij, bijvoorbeeld, een overwinning en was het puur aan de mannen voorbehouden. Inmiddels is het een gemengde sport, maar de dansen zijn wel grotendeels solo.

 

Highland dancing is een echte combinatie tussen sport en dans. Er wordt gewerkt aan een goede conditie en stevige beenspieren. De passen zijn vanuit Schotland exact omschreven waardoor er ook competities in kunnen plaats vinden.

 

Highlanddancing.nl richt zich op de noordelijke provincies en is daar de enige Highland dancing groep. De lessen en trainingen worden centraal gegeven in de Ludinge te Zuidlaren (goed bereikbaar vanuit Groningen C.S.). Op 6 september zal er een open proefles gegeven worden, aanmeldingen voor het nieuwe cursusjaar worden echter al aangenomen.

 

Voor meer info en aanmelding zie: www.highlandancing.nl